TAOJOGA

Prejsť na obsah

Hlavná ponuka

OPTIMALIZÁCIA

VÍZIA MISIA > TAOSTRAVA

Jarné sústredenie Taojogy a
Metodický kurz Taostrava piatich elementov
zameraný na taoistickú 5 prvkovú stravu a čínsku dietetiku

Termín a miesto konania:  máj
08. - 12. 2013 Tatry


Taktiež je potrebné rozdeliť potraviny aj človeka podľa Modelu jin jangu a Modelu 5 elementov - ich výklad predstavuje 2 trojhodinové prednášky.
AKO a KDE? Môžete sa dozvedieť na kurze Taojogy - Taostrava a Čínska Fytoterapia. Najbližši ucelený kurz Taostravy bude v máji 2013 na Jarnom sústredení Taojogy v Tatrách.

3.Model optimálneho kombinovania

1.   Taoisti zostavujú svoj jedálniček tak, aby určité chute a energie potravín kombinovali priaznivo a vyhýbajú sa nezlučitelným kombináciám
2.   Pozor nato, aby neprevládala jediná energia
"   Zahrievajúce Jangové jedlá - horúčky, pálenie žáhy, zápcha
"   Pálivé - črevné zažívacie poruchy, podráždenie žalúdka, hemoroidy
"   Zachladzujúce Jinové jedlá - nechutenstvo, chladné končatiny, ťažoba
3.   nezlučitelné vyvoláva hnilobné procesy, kvasenie a znemožnuje vstrebanie látok - narušenie telesnej a energetickej rovnováhy
4.   Metabolické typy - vegetarián, mäsožravec, aj aj 50%
"   Vegetarián-pomalá oxidácia-mäso -únava, je mu ťažko
"   Mäsožravec-rýchla oxidácia-nadmerný prísun cukru a škrobu -nervozita, podráždenosť
"   Ak je univerzálny typ nemusí si vyberať, treba sa sústredi na kvalitu a vhodnosť kombinácie
5.   Taoisti dávajú prednosť miestnym potravinám - čerstvosť a plnost či
6.   Taoisti sa zamerajú na oslabený orgán a jeho energiu
7.   cieľ posilniť: tráviaci, vylučovací, dýchací a obehový systém
8.   zásada zvyšovať potenciu, libido, vhodná strava posiluje pohlavné žlazy a pohlavné orgány-účel viac  
hormónov, obranyschopnosti. Moderné objavy interfenonu hovoria, že sa nevyrába synteticky, ale tvorí sa v bunkách človeka.

"   Interferon produkujú len 3 Typy buniek:
"   Leukocyty- biele krvinky - esencia krvi
"   Fibrocity - bunky väzivového tkaniva - husté telné tekutiny, kĺbový maz, väzivo
"   T-lymfocity -pracujú priamo s molekulami DNA a podieľajú  sa na prepise genetického kódu. Tu je väzba na pohlavné hormóny.
9.   Mäso - divina - srnčie - biftek - japonská ryba sašimi, plno enzýmov
10.   hydina volný výbeh zásadne

Zásady zdravej výživy:

1.   byť sýty na 70-80% a prestať jesť
2.   jedlo pime a nápoj prežúvajme -dlho prežúvať, hlavne sacharidy, aby sa natrávili vďaka enzýmu ptyalínu v slinách
3.   jedlo a nápoje  nie horúce ani studené, nezapíjať jedlo - výnimka pohár piva alebo vína max 1 dcl, len pre tých, čo majú oslabený tráviaci oheň - ten pomáha natráviť

História vývoja

Pôvodne bol človek bylinožravec  a plodožravec- dokazuje to najdlhší tráviaci trakt 12m. Obrat nastal keď sa človek stal lovec zveri. U lovcov - konzumentov mäsa sa vytvoril metabolizmus schopný vylučovať žalúdočné štavy. Takže vznikli dva metabolické typy ľudí:
1.   ľudia čo konzumujú čerstvé ovocie a zeleninu s vlákninou a plody
2.   ľudia čo konzumujú bezvlákninové mäso
S rozvojom poľnohospodárstva sa tráviaci systém  človeka musel preorientovať na strávenie obilia - škrobu. Obilie je jediná potravina čo človek nevie natráviť za surova.  Čo je paradox, pretože obilie je najväčšou zložkou potravinárskeho priemyslu. Taoisti teda doporúčajú vyhýbať sa obiliu.

Ten kto je zrno je inteligentný, ale nedožije sa dlhého života.
Ten kto je mäso má silu , ale aj tendenciu k agresivite
Ten kto je rastliny, je tichý

Ten kto je huby, je spirituálny a nesmrteľný.

Kombinovanie potravín

Zachovanie rovnováhy Jin a Jang môžeme premietnuť z nášho pohľadu aj cez kyslé- acidné a zásadité - alkalické.  Ich kombináciou vzniká neutralita - napr. voda. Preto keď sa prekyslí žalúdok dáme si zásaditú sódabikarbónu.

Dôležité je vedieť, že nato aby sme mohli natráviť mäso - živočíšne bielkoviny potrebujeme, aby sa v žalúdku vylúčil enzým pepsín, ktorý funguje len v kyslom prostredí.

Na natrávenie škrobu, sacharidov zas potrebujeme enzým ptyalín, ktorý sa vylučuje v slinách a je zásaditý.

Teraz je jasné, že bielkoviny a škroby nejdú dokopy. Vylúčia sa zásadité a kyslé štavy, tie sa neutralizujú a nič sa nenatrávi. Miesto toho vznikne hnilobný proces a škroby začnú kvasiť - v bruchu sa rozšíria baktérie.

Vzniká plynnatosť, tráviace problémy, pálenie žáhy, bolesti brucha, nadúvanie,  zápcha, poruchy stolice, zápaly čriev, alergie.
V črevách nastáva intoxikácia do krvi, vyrážky, jedovaté látky, bolesti hlavy.

V tračníku sa začnú tvoriť hlieny, ktoré obalia toxíny, aby zabránili intoxikácii.
Postupne sa začne hlien nepretržite vylučovať a ukladať sa v črevách.
Tie sa zúžia nastane nepriechodnosť  a vznikajú divertikuly.....zápaly, rakovina.

Zopakujme si:
Sliny - ptyalín štiepi škroby
Žalúdocné štavy - pepsín štiepi bielkoviny
Pankreatická štava - štiepi cukry a bielkoviny na aminokyseliny - trypsín
-   štiepi tuky lipáza
Žlč - rozpúšta tuky
Črevná štava - dokončieva štiepenie potravy a asimiláciu

Jednotlivé kombinácie:

1.   Bielkovina a škrob. Najhoršia kombinácia
Preto koncetrovanú bielkovinovú stravu  (ryby, mäso, vajcia, syr) jeme vždy oddelene od škrobov - pečivo, zemiaky, ryža.

2.   Bielkovina a bielkovina. Rôzne bielkoviny sa trávia rôzne.
Podobné mäsá rovnako, ale mlieko a mäso už je časový problém.
Preto má pokrm obsahovať len jeden hlavný zdroj bielkovín

3.   Škrob a kyselina. Pri konzumácii kyslého sa obmedzí vylučovanie ptyalínu v slinách a teda sa narušuje natrávenie škrobu. Tie potom putujú do žalúdka a tam začne kvasenie.
Preto potraviny bohaté na škrob a kyslé konzumujeme oddelene.

4.   Bielkovina a kyselina. Keď sa kyslé potraviny dostanú do žalúdka, to zabráni vylúčeniu kyseliny chlorovodíkovej HCL, a tá je nevyhnutná pre pôsobenie pepsínu.
Preto sa vyvarujeme kombinácii koncetrovaných bielkovín a kyslých potravín.

5.   Bielkovina a tuk. Tuk do istej miery obmedzuje vylučovanie žalúdočných štiav. 2 -3 hodiny po požití tuku sa v žalúdku výrazne znižuje vylučovanie pepsínu a HCL, takže pri bielkovinách začína hnilobný proces. Preto mastné a pečené mäsá ostanú tak dlho dokonca hodiny v žalúdku.
Preto koncetrované  bielkoviny a tuky jeme zvlášt, alebo aspoň s množstvom čerstvej zeleniny,aby sa urýchlilo trávenie a zvýšila sa priechodnosť čriev.

6.   Bielkovina a cukor. Všetky cukry zabraňujú sekrécii žalúdočných štiav.
Cukry putujú ďalej do tenkého čreva a tam sa asimilujú. Preto ked po mäsitom jedle zjeme sladký koláč, dezert, zastaví sa tráviaci proces a spustí sa kvasenie a fermentácia a vznikajú  plyny a toxíny.
Preto sa vyvarujeme sa kombinácii cukry a bielkoviny

7.   Škroby a cukry. Keď sa škrob dostane s cukrom do úst nevylúči sa ptyalín a nenatrávený škrob putuje do žalúdka. Tam cukor spustí kvasenie - tým bráni tráveniu škrobu, ktorý potrebuje zásadité prostredie.
Preto škroby a cukry konzumujeme oddelene

8.   Mlieko. Mliekom sa kŕmia mláďatá v prírode. Dospelý človek prestáva úplne produkovať enzým laktózu, ktorý je nevyhnutný pre strávenie mlieka. Mlieko sa v žalúdku zrazí  a ak je tam dalšia potravina obalí sa a izoluje od žalúdocných štiav, to oddiali trávenie a vzniká hnilobný proces. Pasterizované mlieko je už úplne mŕtve a mliečne bielkoviny a enzýmy sú narušené - ani vápnik a minerály sa preto nevstrebú.
Čerstvé mlieko obsahuje enzýmy laktózu a lipázu - strávitelnosť alebo nakvasené probiotické kultúry - kefír, zakysanky

Všeobecné Pravidlo:
Po hlavnom jedle, bohatom na bielkoviny a sacharidy nejeme sladké zákusky s obsahom škrobu.
Vhodná kombinácia je základom správneho stravovania. Ak nestrávime niečo, može to byť veľmi výživné, ale nám to nič nedá. A okrem toho nedostatočné trávenie a metabolizmus bude príčinou hromadenia sa tuku a cholesterolu v tele a únavy.

Enzýmy

Rozdiel medzi živým a mŕtvym  jedlom je hlavne v tom, že živé obsahujú čerstvé aktívne enzýmy. Taostisti tieto enzýmy pokladajú za či. Prítomnosť či  alebo enzýmov je najdôležitejšia pre zdravie človeka.
Enzýmy sú chúlostivé a rýchlo sa ničia ak sú vystavené žiareniu, vlhkosti, pôsobeniu kyslíka a syntetických látok pri varení, rafinovaní, konzervovaniu a pasterizácii. Všetky enzýmy hynú pri 54 stupňoch.

Taoistická strava je na enzýmy bohatá vďaka čerstvému surovému ovociu a zelenine. Japonci tiež využívajú enzýmy.Jedia aj surové ryby a potraviny ošetrené rastlinnými  aspergilovými  enzýmami (aspergillus -rod pliesní ), ktoré majú potrebné enzýmy na trávenie bielkovín, sacharidov a tukov.
Tieto enzýmy sa nachádzajú:
Tofu - sójový syr,
Nado - fermentované sójové klíčky
Miso - fermentovaná pasta z jačmeňa, ryže a sójových bôbov
Tradičná fermentovaná zelenina a ovocie
Melasa - najvhodnejšie sladidlo
Orechy nepražené ani nijak neupravované
Sušené plody - hrušky, hrozienka, ďatle, papája, banány

Účinky enzýmov

Enzýmy sú biochemické katalyzátory, ktoré sa tvoria v pankrease, v endokrinných žlazách aj v orgánoch.
Niektoré enzýmy napomáhajú tráviť, iné sa objavujú v krvnom obehu, kde zachytávajú škodlivé
mikroorganizmy, odumreté bunky a toxíny.

V stenách žalúdka je 5 mil. mikroskopických žliaz, ktoré vylučujú enzýmy, napr. pepsín.
Tieto katalyzátory - enzýmy keď pôsobia v organizme uvolnujú či .
Väčšina enzýmov sa uvoľňuje v pankrease, pričom človek ho má v porovnaní s hmotnosťou 2 krát väčší ako pankreas kravy.

Toto vylučovanie enzýmov je obmedzené u človeka.
Keď človek prestáva byť schopný  vylučovať enzýmy zomiera. Taoista tomu hovorí, že stráca esenciu Ťing. Enzýmy totiž obsahujú či a tá sa takto odčerpáva.

Keď jeme veľa potravy umelo upravenej a prevarenej táto odčerpá veľa enzýmov a tak spôsobuje
predčasné starnutie. Naopak strava tepelne neupravená zas tráviaci oheň oslabuje a zachladzuje.

Toto je doležité si uvedomiť a je tu nutné robiť stále kompromisy.
Tojest čo najšetrnejším spôsobom predpripraviť potravu a zároven zabezpečiť prísun enzýmov.
Šetrné prípravy jedál:
Dusenie vo vode, na pare
Čínske smaženie vo woku - veľmi krátko vystavené vysokej teplote 30-60  sec.
Jedlo balené nie do pečiva, ale do listov hlávkový šalát, riasa nori -veľa enzýmov a balastných látok.
Sójové klíčky, nasekaná cibuľa, paradajky, avokádo, surová ryba, biftek.

Enzýmy rastlinného pôvodu môžu pôsobiť v kyslom prostredí - žalúdok.
Enzýmy získané zo slinivky zvierat živočíšneho pôvodu zas pôsobia v zásaditom prostredí -
čo je hlavne v tenkom čreve.   

Preto viac preferujeme rastlinné enzýmy.
Alebo pred jedlom si môžeme dať tiež enzýmy.
Aj surové šťavy a zeleninové misy sú vysoko enzymatické, ale aj zachladzujú.
Preto ich treba kombinovať so zahrievajúcimi koreniami.
Výborný doplnok každodennej stravy predstavuje fermentovaná zelenina.
Nielen tradičná sudová kapusta, ale aj červená kapusta, čalamáda a koreňová zelenina. Taktiež je možné fermentovať ovocie, napr. jablká.
Tieto obsahujú veľa enzýmov a fermentácia predstavuje jangizáciu potravín, takže aj tepelný
účinok je vhodný.


Kategórie potravín:
1.   Koncentrované bielkoviny (viac ako 15%): mäso, ryby, vajcia, mlieko, syry, orechy, lušteniny, sója,
avokádo, celozrnné obiloviny

2.   Sacharidy(viac ako 20% škrobu alebo cukru): banány, zemiaky, cestoviny, ryža, chlieb, pečivo,
koláče, cereálie, cukor hnedý, trstinový, med, ďatle, hrozienka, sladké ovocie

3.   Tuky: smotana, bravčová masť, slanina, lisované oleje z rastlín
4.   Zelenina: korenová , nadzemná
5.   Ovocie: všetky druhy ovocia, patria sem aj paradajky

Týmto je ukončené úvodné teoretické vnorenie sa do 5 elementovej taoistickej stravy.
Teraz je už možné začať budovať aparát konkrétnych potravín a bylín - taoistickú čínsku dietetiku.
Ich detailný výklad je rozdelený do piatich trojhodinových prednášok na základe roných období,
vplyvu daného elementu na orgány. Potom je možné na základe elementov začať pripravovať
energetickú výživnú a harmonizujúcu stravu. Taktiež je potrebné rozdeliť potraviny aj človeka podľa
Modelu jin jangu a Modelu 5 elementov - ich výklad predstavuje 2 trojhodinové prednášky.
AKO? Môžete sa dozvedieť na kurze Taojogy - Taostrava a Čínska Fytoterapia. Najbližši ucelený kurz
Taostravy bude v máji 2013 na Jarnom sústredení Taojogy v Tatrách.

Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky